Kinderen / Børn

Mijn praktijk biedt behandeling aan kinderen en jongeren. Deze behandelgesprekken vinden plaats bij hen thuis, op een plek waar ze zich veilig en vertrouwd voelen. Ouders worden nauw betrokken bij de gesprekken. Ik heb de gewoonte om te starten en af te sluiten met ouder en kind samen. Mocht een ouder behoefte hebben aan coaching of ouderbegeleiding zonder het kind, dan kan dat ook een onderdeel van de begeleiding zijn. Naast de gesprekken werk ik graag met huiswerkopdrachten voor het kind, maar ook voor ouder en kind samen. Hierdoor kan er worden geoefend met nieuw gedrag en kunnen gedragsveranderingen plaatsvinden.

In de behandeling maak ik waar mogelijk gebruik van erkende bestaande methodes en protocollen. Ik pas deze aan aan het individuele kind.

Voorbeelden van behandelmethodes zijn:

  • Samen Denken En Doen (sociale vaardigheidstraining)
  • Denk Je Goed Voel Je Goed (cognitieve gedragstherapie voor kinderen en jongeren)
  • Denken+Doen=Durven (behandeling van kinderen met angststoornissen)

Ervaringen van kinderen en ouders die bij mij in behandeling zijn geweest, zijn te vinden onder ‘Cliëntervaringen’.

Onderstaande tekst is te gebruiken bij het bespreekbaar maken van mijn hulpaanbod met kinderen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind, is het ter inspiratie te gebruiken, of kan het samen met het kind worden lezen.

Hallo, mijn naam is Beatrix. Mijn beroep is dat ik praat met kinderen over wat ze meemaken en hoe ze daarover denken. Soms gebeuren er dingen waardoor je je niet lekker voelt. Het gaat bijvoorbeeld niet goed op school, thuis, of het lukt niet om vrienden te maken. Je krijgt hier een naar gevoel van. Er zijn kinderen die zich hierdoor soms verdrietig voelen, of bang, of boos. Dat is niet gek, maar dat gebeurt soms gewoon. 

Door samen te praten kan ik je helpen om je beter te gaan voelen. Het klinkt misschien gek, maar door te praten gaan sommige nare gedachten uit je hoofd. Ook kunnen we praten over hoe je jezelf kan helpen. Ik kan bijvoorbeeld tips geven over hoe je om kunt gaan met andere kinderen. Daarnaast kan ik je vader en moeder tips geven over hoe zij jou het beste kunnen helpen, zodat je je zo snel mogelijk weer beter voelt. Want dat is natuurlijk het doel!

Het eerste gesprek zal samen met je vader en moeder zijn. Zij willen ook graag vertellen over hoe zij vinden dat het met je gaat en waar ze graag hulp bij zouden willen hebben. Soms zal ik met jou praten, en soms met je vader en moeder. De dingen waar we over praten, mag ik niet zomaar aan andere mensen vertellen. Dit heet een beroepsgeheim. Wel willen je vader en moeder natuurlijk graag weten hoe het met je gaat. We bedenken dan samen hoe we dat aan hen gaan vertellen.